Mediterrane stijl

Wat is de mediterrane stijl?

De mediterrane stijl is het resultaat van een combinatie van verschillende trends. Zoals je je kunt voorstellen, is deze stijl afgeleid van de tradities van de vele culturen die zich rond de Middellandse Zee hebben ontwikkeld, en omvat invloeden uit Zuid-Europa, zoals het Iberisch schiereiland en Italië; Turkse invloeden en invloeden uit de Balkanlanden. Er zijn ook elementen uit Noord-Afrika, met name uit de Marokkaanse cultuur, aanwezig in mediterrane stijl.

Hoewel de stijl kenmerken heeft die specifiek zijn voor elke regio, bestaat deze ook uit gemeenschappelijke elementen die consequent het architectonische en interieurontwerp informeren.

Wat zijn de kenmerken van huizen in mediterrane stijl?

Huizen in mediterrane stijl zijn herkenbaar aan het gebruik van pure materialen zoals hout, steen en witte kalk: elementen die ook de kleuren van deze huizen bepalen. Daken bedekt met terracotta tegels, pilaren, veranda’s, gepleisterde muren en boogramen zijn slechts enkele van de kenmerken die de buitenkant van huizen in mediterrane stijl bepalen.

Wat zijn de kenmerken van interieurs in mediterrane stijl?

De inrichting in mediterrane stijl wordt gekenmerkt door de overheersing van licht. Om deze reden worden warme tinten of kleuren geassocieerd met de zee en de natuur (licht of donkerblauw) gebruikt voor meubels. De muren van het huis kunnen, als alternatief voor wit, okergeel of turkoois worden geverfd. Oppervlakken, waaronder gipswanden en vloeren, blijven vaak ruw met hun onvolkomenheden te zien. Het plafond wordt vaak gekenmerkt door houten balken, terwijl terracotta of handgemaakte tegels meestal worden gebruikt voor de vloeren. Het is echter ook gebruikelijk om houten of keramische vloeren te zien.

Hoe versier je een huis in mediterrane stijl?

Meubels in mediterrane stijl zijn gemaakt van eenvoudige materialen, met name hout en smeedijzer. De meubelen onderscheiden zich door hun ruige, handgemaakte uitstraling, maar ook door ingewikkelde detaillering zoals met de hand gesneden houten inlays. Het interieur, waar we bewijs vinden van Noord-Afrikaanse stijl gecombineerd met Grieks of Italiaans geïnspireerde meubels, weerspiegelt ook deze rijke combinatie van invloeden.

Hoe versier je het interieur van een huis in mediterrane stijl?

Mediterrane huizen zijn versierd met frisse en lichte stoffen, voornamelijk linnen en katoen, met veel natuurlijke, neutrale kleuren. Er wordt veel gebruik gemaakt van handwerk zoals amfoorkeramiek of terracottapotten om planten en bloemen tentoon te stellen: lavendel kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te versieren en rozemarijn en basilicum kunnen in de keuken worden gebruikt.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *