Scandinavisch design

Wat is de Scandinavische stijl?

Voordat de rest van de wereld bekend was met de nu begeerde Scandinavische stijl, produceerden de Scandinavische landen (Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland) een ontwerpstijl die functionaliteit en esthetiek samenbracht lang voordat het werd ontdekt als een ” trend ”. Het was pas in de jaren vijftig dat de grotere bevolking inzag dat aantrekkelijk design van goede kwaliteit op grote schaal kon worden geproduceerd. De focus lag op lokaal geproduceerde materialen, uitstekend vakmanschap en natuurlijk bruikbaarheid. Als je nadenkt over de klimatologische omstandigheden in deze landen, wordt negen maanden winter gevolgd door drie maanden zomer, dus het is absoluut noodzakelijk dat de huizen van Noord-Europeanen warm en intiem aanvoelden in een poging om te ontsnappen aan de realiteit van de zinderende kou buiten. Als cultuur, met name in Denemarken, zijn ze geobsedeerd door het idee van ‘Hygge’, wat zich losjes vertaalt in het Engels als het gevoel van gezellig zijn en voelen in de eigen omgeving.

Bovendien is het in een samenleving waarin egalitarisme de voorkeur geniet van zowel de overheid als de bevolking, essentieel dat huizen en interieurproducten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar waren. Het is uit deze idealen dat de Scandinavische stijl is geboren, en het is precies de reden waarom het tot bloei is gekomen en heeft geduurd door een groot aantal veranderende mode en trends.

Wat kenmerkt de Scandinavische stijl? En hoe verschilt het van modern design?

De Scandinavische stijl wordt gekenmerkt door strakke lijnen, hoogwaardige materiaalstructuren en een eenvoudig, functioneel ontwerp. De grens tussen modern en Scandinavisch design is de afgelopen jaren vervaagd, waarbij de termen door elkaar worden gebruikt. Er moet op worden gewezen dat hoewel de idealen van beide inderdaad naast elkaar lopen, ze tot op zekere hoogte heel anders zijn. Scandinavisch design maakt gebruik van meer textuur en afwerkingen van zichtbare materialen. Het idee is om een ​​functionele ruimte te creëren die doorleefd, huiselijk en warm aanvoelt. Dit wordt meestal bereikt door de afwerking van houtnerf, ruw metaal of steen bloot te leggen en door materiaaltexturen zoals wol, linnen en leer te gebruiken. Kleur wordt niet vaak gebruikt, waarbij schema’s en paletten neutraal en aards zijn.

Hoe haal ik de Scandinavische stijl in huis?

De hype voor Scandinavische interieurs op dit moment is enorm en het is heel gemakkelijk om het in je eigen huis te brengen. Als u de onderstaande principes volgt (waarvan sommige hierboven zijn genoemd), bent u op weg om het perfecte huis in Scandinavische stijl te creëren:

  • Kies voor warm en gezellig textiel en stoffen
  • Breng een eerbetoon aan de natuur en laat materialen in hun meest rauwe en onvervalste staat
  • Probeer het kleurenpalet te beperken tot niet meer dan drie tinten, zorg ervoor dat ze bleek, neutraal en complementair zijn
  • Alle kamers moeten praktisch zijn en elke vierkante meter maximaliseren door slimme ruimtebesparende oplossingen
  • Haal het meeste uit natuurlijk licht en landschap door de juiste oriëntatie en hoogwaardige beglazing

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *