De feiten over de puberteit (voor jongens)

Ik krijg haar op plaatsen waar ik nog nooit haar heb gehad ... Mijn stem verandert ... Ik denk dat ik van de ene op de andere dag een centimeter groter ben geworden. "Dit gebeurt met elke man (en elk meisje, maar anders). Het is de tijd dat je fysiek ophoudt een jongen te zijn en begint te veranderen in een man. Het is wanneer hormonen in je lichaam het overnemen en dingen veranderen, groeien en ontwikkelen. Het heet puberteit. Technisch gesproken is puberteit de manier waarop je lichaam je transformeert in een volwassene, allemaal omwille van reproductie.

Vanaf ongeveer 13 of 14 jaar onderga je een aantal veranderingen. Je oren, handen en voeten worden groter. Je wordt groter en omvangrijker. Je schouders worden breder en je spieren worden sterker. Je penis en testikels (ballen) worden groter, evenals je borsten (slechts tijdelijk, dus chillen!). Gedurende deze tijd zullen de testikels ook een hormoon produceren dat testosteron wordt genoemd en sperma produceren.

Je stem begint te verdiepen en je begint haar op je gezicht en onder je armen te laten groeien, evenals schaamhaar.

Niemand kan natuurlijk precies voorspellen wanneer dit zal gebeuren. Het gebeurt geleidelijk over een bepaalde periode. Soms kan de transformatie van jongen naar man wel vier jaar duren. Sommige mannetjes blijven tot hun 21e groeien!

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *