Manieren om een ​​duurzaam gevoel van eigenwaarde op te bouwen

Velen van ons erkennen de waarde van het verbeteren van ons gevoel van eigenwaarde. Als ons zelfvertrouwen hoger is, voelen we ons niet alleen beter over onszelf, we zijn ook veerkrachtiger. Hersenscanonderzoeken tonen aan dat wanneer ons gevoel van eigenwaarde hoger is, we veelvoorkomende emotionele wonden zoals afwijzing en falen als minder pijnlijk zullen ervaren en er sneller van terugveren. Als ons zelfvertrouwen hoger is, zijn we ook minder kwetsbaar voor angst; we geven minder cortisol af in onze bloedbaan als we onder stress staan, en het is minder waarschijnlijk dat het in ons systeem blijft hangen.

Maar hoe geweldig het ook is om meer zelfvertrouwen te hebben, het blijkt dat het verbeteren ervan geen gemakkelijke taak is. Ondanks de eindeloze reeks artikelen, programma’s en producten die beloven ons zelfvertrouwen te vergroten, is de realiteit dat veel van hen niet werken en dat sommigen ons zelfs slechter zullen maken.

  1. Gebruik positieve affirmaties correct

Positieve bevestigingen zoals “Ik ga een groot succes worden!” zijn enorm populair, maar ze hebben één kritiek probleem: ze zorgen ervoor dat mensen met een lage eigenwaarde zich slechter gaan voelen over zichzelf. Waarom? Want als ons zelfvertrouwen laag is, zijn dergelijke verklaringen gewoon te strijdig met onze bestaande overtuigingen. Ironisch genoeg werken positieve affirmaties voor één subgroep van mensen – degenen met een hoog zelfbeeld. Om affirmaties te laten werken als je zelfvertrouwen achterblijft, moet je ze aanpassen om ze geloofwaardiger te maken. Wijzig bijvoorbeeld: ‘Ik ga een groot succes worden!’ tot “Ik ga door tot ik slaag!”

  1. Identificeer uw competenties en ontwikkel ze

Zelfvertrouwen wordt opgebouwd door echt vermogen en prestaties te tonen op gebieden van ons leven die belangrijk voor ons zijn. Als je er trots op bent een goede kok te zijn, organiseer dan meer diners. Als je een goede hardloper bent, meld je dan aan voor races en train ervoor. Kortom, zoek uw kerncompetenties uit en vind kansen en carrières die deze accentueren.

  1. Leer complimenten accepteren

Een van de lastigste aspecten van het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde is dat als we ons slecht voelen over onszelf, we meer weerstand hebben tegen complimenten – ook al hebben we die het hardst nodig. Stel jezelf dus het doel om complimenten te tolereren wanneer je ze ontvangt, zelfs als ze je ongemakkelijk maken (en dat zullen ze ook). De beste manier om de reflexieve reacties van het wegslaan van complimenten te vermijden, is door eenvoudige set-reacties voor te bereiden en jezelf te trainen om ze automatisch te gebruiken wanneer je goede feedback krijgt (bijv. “Dank je wel” of “Hoe vriendelijk van je om te zeggen”). Na verloop van tijd zal de impuls om complimenten te ontkennen of af te wijzen vervagen – wat ook een mooie indicatie zal zijn dat je zelfrespect sterker wordt.

  1. Elimineer zelfkritiek en introduceer zelfcompassie

Helaas, wanneer ons zelfvertrouwen laag is, zullen we het waarschijnlijk nog verder beschadigen door zelfkritiek te zijn. Aangezien het ons doel is om ons zelfrespect te vergroten, moeten we zelfkritiek (die bijna altijd volledig nutteloos is, zelfs als het dwingend aanvoelt) vervangen door zelfcompassie. In het bijzonder, wanneer je zelfkritische innerlijke monoloog begint, vraag jezelf dan af wat je tegen een dierbare vriend zou zeggen als ze in jouw situatie waren (we hebben de neiging veel meer compassie te hebben voor vrienden dan voor onszelf) en richt die opmerkingen op jezelf . Als u dit doet, voorkomt u dat u uw zelfrespect verder schaadt door kritische gedachten, en in plaats daarvan helpt u dit op te bouwen.

  1. Bevestig uw echte waarde

Het komt erop neer dat het verbeteren van het zelfvertrouwen een beetje werk vereist, omdat het gaat om het ontwikkelen en behouden van gezondere emotionele gewoonten, maar als u dit doet, en vooral correct doet, levert dit een groot emotioneel en psychologisch rendement op uw investering op.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *