Tech Tent: gezichtsherkenning staat voor een afrekening

Het was de week dat de grote tech remde op de ontwikkeling van gezichtsherkenningssystemen.

Op Tech Tent vragen we of het voldoende is om de politie te stoppen met het gebruik van deze systemen – of dat er breder moet worden gekeken naar de implicaties van deze technologie.

De snelle invoering van gezichtsherkenningssystemen door wetshandhavingsinstanties over de hele wereld wordt betwist door groepen voor burgerlijke vrijheden die beweren dat de technologie niet geschikt is voor hun doel – en met name slecht is in het nauwkeurig identificeren van zwarte mensen.

Maar pas deze week, na de protesten over de moord op George Floyd, hebben de technologiebedrijven veel aandacht gekregen.

Eerst kondigde IBM – geen grote speler op dit gebied – aan dat het zou stoppen met het verkopen van gezichtsherkenningssoftware. Vervolgens legde Amazon een moratorium van één jaar op op het gebruik van zijn herkenningssysteem door de politie in afwachting van regelgevende maatregelen van het Congres en ten slotte zei ook Microsoft dat het gezichtsherkenningssysteem niet aan de politie zou worden verkocht totdat er een federale wet was die de technologie regelde.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *